Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Για τα οικονομικά του δήμου Ικαρίας





   Ικαρία, 14 Μαΐου  2014  

Η Λαϊκή Συσπείρωση για τα οικονομικά του δήμου Ικαρίας
Τις τελευταίες ημέρες επανήλθε στην επικαιρότητα η συζήτηση γύρω από την οικονομική κατάσταση του δήμου Ικαρίας, με σχόλια και αναφορές τόσο στον απολογισμό του κυρίου δημάρχου όσο και στις προεκλογικές ομιλίες περί χρεωμένου δήμου, δημοτικής επιχείρησης κλπ...  Με αφορμή αυτή την εξέλιξη θέλουμε να θυμίσουμε τα εξής:

1.  Σχετικά με τους πόρους της τοπικής διοίκησης
           Την τελευταία τριετία έχουμε συνεχή  μείωση  των ήδη πενιχρών πόρων από το κράτος προς την τοπική διοίκηση. Η μείωση αυτή παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», έγινε δεκτή και υπερψηφίστηκε από την πολυφωνική πλειοψηφία του δήμου Ικαρίας (ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-ΛΑΟΣ) και στους τρεις προϋπολογισμούς που συντάχθηκαν από το 2011 μέχρι σήμερα, με το υποκριτικό επιχείρημα της ανάγκης να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και  στο όνομα της λεγόμενης «οικονομικής αυτοτέλειας» και «εξοικονόμησης πόρων». Απορρίφθηκε και στους τέσσερις μέχρι σήμερα προϋπολογισμούς του Δήμου Ικαρίας η πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», για καταγγελία της κυβέρνησης και καταψήφιση του άθλιου προϋπολογισμού που συντάσσει ουσιαστικά το ΥΠ.ΕΣ για τους δήμους της χώρας. Να πώς οι δήμοι  γίνονται συνένοχοι της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής  της Κυβέρνησης και της ΕΕ, αποδεχόμενοι στην ουσία να  διαχειρίζονται  τη μιζέρια, και την εξαθλίωση. Δηλαδή ενώ έχουμε, αυτά τα τέσσερα χρόνια, μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κεντρικό Κράτος στις Περιφέρειες και στους Δήμους, έχουμε ταυτόχρονα και  δραστική μείωση των πόρων από το κράτος και μείωση προσωπικού με πρόσχημα την «ορθολογική διαχείριση προσωπικού». Με άλλα λόγια, η μεταφορά αρμοδιοτήτων γίνεται με αποκλειστικό στόχο να εξοικονομήσει η Κυβέρνηση πόρους για να τους δώσει στους τοκογλύφους, φορτώνοντας νέα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, που υφίστανται όλο και μεγαλύτερη έμμεση και άμεση φορολογία. Αυτό φαίνεται εντονότερα στους Δήμους, γιατί μέσω των Δήμων περνά βασικά αυτή η πολιτική. Έχουμε πλήρη προσαρμογή στη δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης, αυτό προκύπτει με βάση στοιχεία της ΚΕΔΕ, που προσδιορίζουν το ανελαστικό κόστος λειτουργίας των Δήμων 2013,  σε 3,6 δις ευρώ το χρόνο.  Τα χρήματα όμως που τελικά θα δοθήκαν (για το 2013) ήταν γύρω στα 2,2 δις ευρώ. Αν  αφαιρέσουμε οριζόντιες δράσεις όπως: προνοιακά επιδόματα και μεταφορά μαθητών, που υπολογίζονται σε 1 δις ευρώ περίπου, τότε μένουν 1,2 δις ευρώ για λειτουργικά και έργα.  Συνεπώς έχουμε: το 30% να δίνεται από τους ΚΑΠ και το 70% να εισπράττεται από τη τοπική διοίκηση μέσω φόρων τελών, τροφείων κλπ από τους δημότες.
Επομένως, όποια κριτήρια και αν χρησιμοποιηθούν στην κατανομή των κουτσουρεμένων ΚΑΠ, δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια: Αυτή η πολιτική υποβαθμίζει τις λαϊκές ανάγκες, χειροτερεύει την ζωή των λαϊκών οικογενειών. Οι περικοπές που γίνονται στα οικονομικά των Δήμων δεν είναι πρόσκαιρες αλλά θα παγιωθούν.  
Οι πόροι της ΣΑΤΑ χρόνο με το χρόνο και μειώνονται συνεχώς αλλά και δεν αποδίδονται. Το πρόβλημα με τους εργαζόμενους είναι ήδη εκρηκτικό. Η σταθερή εργασία καταργείται και παίρνει την θέση της η μερική απασχόληση των προγραμμάτων «κοινωφελούς εργασίας» κάτι που θα επιδεινωθεί  τα επόμενα χρόνια.  
Για όλη αυτή την κατάσταση η πολυφωνική πλειοψηφία του δήμου Ικαρίας (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ-ΛΑΟΣ) όχι μόνο δεν ενημέρωσε ποτέ τους Ικαριώτες, αλλά ούτε καν το δημοτικό συμβούλιο κάλεσαν να αντιδράσει σε όσα οι συγκυβερνήσεις των τελευταίων ετών επιβάλουν στην τοπική διοίκηση και στον λαό.      
Καθιστώντας τον δήμο Ικαρίας παρατηρητή των εξελίξεων και των κινητοποιήσεων  εκατοντάδων αιρετών σε όλη την χώρα  τα χρόνια που  πέρασαν. Ίσως να είμαστε ο μόνος δήμος της χώρας που (παρά την έκκληση της ΚΕΔΕ),  το δημοτικό συμβούλιο δεν συνεδρίασε και δεν πήρε καμία απόφαση για το τεράστιο πρόβλημα της υποχρηματοδότησης που αφορά  τους δήμους και κυρίως  τους δημότες μας.  Την περίοδο που η τοπική διοίκηση σε όλη την χώρα εξέφραζε έστω την διαφωνία της για τις περικοπές στην χρηματοδότηση. Με αυτό το σκεπτικό δεν ψηφίσαμε τους προϋπολογισμούς των τελευταίων ετών,  εκτιμώντας ότι πέρα από την περιγραφή της πράγματι δυσμενούς κατάστασης που κάνει η πλειοψηφία και την έκφραση «δυσφορίας» για τις επιλογές της κυβέρνησης, λείπει μόνιμα το στοιχείο της καταγγελίας των υπεύθυνων που δεν είναι  άλλοι από  την σημερινή  συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ  και όσων άλλων συμφωνούν με τον μονόδρομο  της Ε.Ε.

 2. Σχετικά με την οικονομική κατάσταση που παρέλαβε ο ενιαίος  δήμος Ικαρίας 
Έχουν  ειπωθεί και γραφτεί (κατά κύριο λόγο στο διαδίκτυο ανώνυμα)  από το 2010 σημεία και τέρατα. Σε ότι αφόρα πιο συγκεκριμένα τους προϋπολογισμούς του δήμου Ικαρίας, από την ποσοστιαία ανάλυση των οικονομικών μεγεθών προκύπτει  ότι πάνω από 50% του συνόλου των τεχνικών προγραμμάτων (2011, 2012) ήταν παρακαταθήκη των προηγούμενων διοικήσεων στον «χρεωμένο δήμο» όπως ισχυριζόταν η σημερινή διοίκηση, και μεγάλος αριθμός υποστηρικτών τους στα ΜΜΕ και στις δημόσιες δηλώσεις τους.   Μια πρόχειρη ματιά στα τεχνικά προγράμματα που συνέταξε η σημερινή διοίκηση του δήμου, αποδεικνύει ότι ήταν προγράμματα στοιχειωδών αναγκών προκειμένου να μην καταρρεύσουν οι υποδομές του Δήμου. Επίσης το μεγαλύτερο  μέρος  έργων και δράσεων γινόταν μέσω κατατμήσεων ώστε με τις απ’ ευθείας αναθέσεις να αντιμετωπίσουνε την αναγκαιότητα να παρέχουν στοιχειωδώς υπηρεσίες στους οικισμούς και τις τοπικές κοινότητες, καθώς εμείς δεν ισχυριζόμαστε ότι έγιναν για να «εξυπηρετήσουν τους ημετέρους» όπως μας κατηγορούσαν προεκλογικά, ερχόμενοι για μια ακόμα φορά αντιμέτωποι με τα αδιέξοδα που οδηγηθήκαν από την χωρίς μέτρο και λογική κριτική, στην ουσία συκοφαντία,  το προηγούμενο διάστημα, χωρίς όμως να δείχνουν καμιά αυτοκριτική διάθεση έστω και  μετά από τέσσερα χρόνια.  
Η συζήτηση γύρω από την οικονομική κατάσταση του δήμου Ικαρίας γίνεται για μια ακόμα φορά θέμα από την σημερινή διοίκηση, αν και είναι γνωστό ότι ο δήμος  Ικαρίας είναι ένας από τους μόλις 25 δήμους σε όλη την χώρα (από τους 325), που δεν χρωστούν σε τραπεζικό δανεισμό ούτε 1 ευρώ, και αυτό δεν έγινε τυχαία αλλά ήταν απόφαση των προηγουμένων διοικήσεων, να μην ακολουθούσουν την πεπατημένη της πλειονότητας των δημοτικών αρχών της χώρας να υποθηκεύουν τα ανταποδοτικά τέλη των δημοτών και την ακίνητη περιούσια του δήμου για να εξασφαλίζουν ρευστό… Αυτό άλλωστε καθώς και η ισορροπημένη οικονομική κατάσταση των τριών προηγουμένων δήμων  αποτυπώνεται και στην έκθεση των ορκωτών λογιστών για τον ισολογισμό έναρξης του ενιαίου δήμου Ικαρίας.
Η συνοπτική  εικόνα της έκθεσης των ορκωτών λογιστών ως προς τα υπόλοιπα που μεταβιβασθήκαν στον ενιαίο δήμο Ικαρίας είναι η εξής:

Χρηματικά Διαθέσιμα
Δήμος
Το ταμειακό υπόλοιπο της 1/1/2011 στη Δ.Ο.Υ
Υπόλοιπο από τακτικά έσοδα :
Δήμος Αγίου Κηρύκου
470.285 €
-32.751,67 €
Δήμος  Ευδήλου
457.439 €
148.099,11 €
Δήμος Ραχών
-11.266€
-30.582,84 €
Σύνολο για τον ενιαίο δήμο Ικαρίας                    
916.458
84.764,60
 






Να επισημάνουμε ότι η έκθεση  εγκρίθηκε από το δημοτικό  συμβούλιο  Ικαρίας  στην 19η συνεδρίαση του 2012, χωρίς να αμφισβητηθεί από καμία παράταξη.
Σχετικά με τον πρώην δήμο Ραχών να θυμίσουμε για μια ακόμα φορά ότι αυτό που έκανε η διοίκηση του πρώην δήμου, δεν ήταν τίποτα παραπάνω από το να υλοποιήσει   τα έργα του ψηφισμένου από το δημοτικό συμβούλιο  προϋπολογισμού, που έφεραν  επίσης την έγκριση της Περιφέρειας και του Υπουργείου Εσωτερικών. Το Υπουργείο Εσωτερικών έκανε περικοπές στις χρηματοδοτήσεις του προϋπολογισμού που είχε εγκρίνει, ενώ η εκτέλεση του βρισκόταν σε εξέλιξη, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τον κύριο Δήμαρχο…
Σήμερα ανοίγει ξανά η κουβέντα γύρω από την ΑΔΕΑΚ (προφανώς γιατί βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου), θα μπορούσαμε να γράψουμε αρκετές σελίδες σχετικά με την οικονομική διαχείριση της ΑΔΕΑΚ. Όμως δεν είναι αυτό το ζητούμενο  σήμερα , αυτό θα γίνει στην διάρκεια του επίσημου διαχειριστικού έλεγχου. Έλεγχο τον όποιο διευκρινίζουμε πως δεν προσπαθήσαμε σε καμία περίπτωση να αποφύγουμε, επιμέναμε όμως το δημοτικό συμβούλιο να έχει προηγουμένως πλήρη εικόνα  (τόσο από την έκθεση του ορκωτού όσο και διευκρινήσεις από την απερχόμενη  διοίκηση) και να γίνει έλεγχος ουσιαστικός και όχι τυπικός.  Όπως τελικά αποφάσισε η πλειοψηφία του  δημοτικού συμβουλίου….   
Όμως από σήμερα κάνουμε σε όλους  καθαρό ότι η συνολική οικονομική διαχείριση της ΑΔΕΑΚ είναι η έξης…
Σύνολο  εσόδων   2005-2010
1.356.126,91
Σύνολο  πληρωμών  2005-2010
1.336.935,67
Ταμειακό  υπόλοιπο  2005-2010
19.191.24
Λογιστικό  υπόλοιπο  2005-2010
107.739,90
         




Η  όποια διαφορά  με  το   υπόλοιπο  του τραπεζικού λογαριασμού οφείλεται σε  λανθασμένες  λογιστικές  καταχωρήσεις (μη λογιστικοποιημένες  πληρωμές για τις οποίες υπάρχουν αποδείξεις και παραστατικά με υπογραφές  τόσο  της διοίκησης της ΑΔΕΑΚ  και όσων έχουν πληρωθεί).  Για να το πούμε άπλα δεν λείπει  ούτε  ένα  ευρώ.
Αυτό που ενδεχομένως θα πιστοποιήσει και ο περαιτέρω διαχειριστικός έλεγχος είναι ότι μια σειρά πληρωμές δεν έγιναν  εμπρόθεσμα (π.χ οι  υπερωρίες των εργαζομένων  πληρωνόταν στο τέλος της σεζόν και όχι κάθε μήνα), καθώς και η μη προσκόμιση μιας σειράς δικαιολογητικών (διαδικασία όμως που μέχρι και το 2010 δεν ήταν απαραίτητη όπως σήμερα).
Τέλος η πιθανότητα από τον έλεγχο να προκύψουν παρατυπίες  στον τρόπο πληρωμής των οφειλομένων,  δεν σημαίνουν τίποτα διαφορετικό από την συνηθισμένη πρακτική που ακολουθείται στην δημοσιά διοίκηση, και εφαρμόζει και η σημερινή διοίκηση του δήμου Ικαριας για να αντιμετωπίσει την αναγκαιότητα παροχής  στοιχειωδών υπηρεσιών στους οικισμούς και της τοπικές κοινότητες  (πχ ύδρευση και καθαριότητα στην Δ.Ε Ραχών).  
Θα σταματήσουμε εδώ  αφήνοντας όλα τα υπόλοιπα την κρίση σας.
          
Και επειδή και η διαχείριση των υδροθεραπευτηρίων ανήκε στην ΑΔΕΑΚ και για να μπορέσουν όμως να εξαχθούν συμπεράσματα, σχετικά με την διαχείριση τους από το Δήμο τα προηγούμενα χρόνια παραθέτουμε  μερικά  συγκριτικά   στοιχεία από την τελευταία χρονιά που είχαμε την ευθύνη για την λειτουργία τους,
Α) Σε ότι αφορά τις λούσεις το συγκεκριμένο διάστημα έφτασαν τις 53.578    
(¨Απόλλων¨ : 34.247 - ¨Σπηλιά¨: 13.881 - ¨Ασκληπιός¨ : 9.055 ) .
Β)  Σε ότι αφορά τα οικονομικά δεδομένα του 2010:
  1) Τα έσοδα ανήλθαν στις 224.724,00€.
  2) Τα έξοδα (Αμοιβές προσωπικού- Ασφαλιστικές εισφορές- Φόροι, κλπ) έφτασαν  τις 70.000,00€ .
  3) Τα καθαρά κέρδη του Δήμου ήταν 99.000,00€. (Τα οποία αφορούν τα ενοίκια των υδροθεραπευτηρίων 70.000,00€ + 29.000,00€ ποσοστά επί των λούσεων).
Κλείνοντας αυτή την ενότητα  ζητάμε από την σημερινή δημοτική αρχή να απαντήσει στα εξής ερωτήματα σχετικά  με την λειτουργιά των δημοτικών πηγών:
ü  Πότε σκοπεύει να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο και πολύ περισσότερο την κοινωνία για τα στοιχεία από την λειτουργιά των δημοτικών υδροθεραπευτηρίων, για τα έτη   2011- 2013.  Σχετικά με τα έσοδα τα, έξοδα τον αριθμό των εργαζομένων,  τα εισιτήρια που κόπηκαν ανά Ιαματική πηγή;;
ü  Πότε πιστεύει ότι θα ξεκινήσει επιτέλους η λειτουργία των δημοτικών υδροθεραπευτηρίων για το 2014 ;;

3. Σχετικά με την σημερινή οικονομική κατάσταση του ενιαίου  δήμου Ικαρίας 
Σήμερα ο δήμος κλείνοντας μια δημοτική θητεία  με την «Πανικαριακή Ενότητα Αλλαγής» στην πλειοψηφία του δημοτικού συμβούλιου, δηλαδή με την οικουμενική συγκυβέρνηση  (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ –ΔΗΜΑΡ και κυρίως του  ΣΥΡΙΖΑ),  παρουσιάζει την εξής εικόνα : 

Στο ταμειακό υπόλοιπο περιέχονται
Το ταμειακό υπόλοιπο στις  30/4/2014
1.411.000,00   που αφορούν ΣΑΤΑ
(Χρηματοδοτήσεις για επενδύσεις)
2.300.000,00 €
888,608,00   που αφορούν τακτικά έσοδα (ΚΑΠ και ίδιους πόρους)


   
 

 
 


Δίκαια θα αναρωτηθεί κάποιος, πως γίνεται μετά από τέσσερα χρόνια περικοπών και μειωμένων πιστώσεων, ο δήμος Ικαρίας να διαθέτει τόσο μεγάλο ταμειακό υπόλοιπο. Η δημοτική πλειοψηφία ακολουθώντας μια πολιτική χωρίς στόχους και προτεραιότητες, δεν κατόρθωσε  να υλοποιήσει ούτε τις δικές της προτάσεις που ιεραρχούσε στα τεχνικά προγράμματα των τριών τελευταίων ετών. Το γεγονός ότι κανένα τεχνικό πρόγραμμα δεν              υλοποιήθηκε ούτε στο 50% των προβλέψεων σηματοδοτεί πριν απ’ όλα, αναδεικνύει και από αυτή τη σκοπιά την πολιτική που ακολουθήθηκε όλα αυτά τα χρόνια από τη δημοτική αρχή: ανοχή, εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, μακριά από τις ανάγκες των Ικαριωτών και αυτό αφορά- για να μην ξεχνιόμαστε- ΟΛΟΥΣ (ΣΥΡΙΖΑ πριν απ’ όλα, ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ-ΛΑΟΣ) και σε πολύ μικρό βαθμό την «ικανότητα» να υλοποιήσουν ακόμα και αυτά που εκείνοι  εκτιμούσαν ότι πρέπει να γίνουν κατά προτεραιότητα.  Έτσι  ακόμα και παρεμβάσεις μικρής κλίμακας δεν υλοποιήθηκαν δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο την καθημερινότητα των Ικαριωτών.  
Τέλος επισημαίνουμε ότι αν η δημοτική αρχή δεν είχε  πολιτική κάλυψη,  ο δήμος θα είχε είδη μπει στο στόχαστρο του «Παρατηρητήριου Οικονομικής Αυτοτέλειας ΟΤΑ».

Για όλους και αυτούς τους λόγους το σύνθημα μας είναι:
ΑΡΚΕΤΆ ΤΑ ΤΡΙΣΗΜΙΣΗ ΧΑΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ!
Σ' αυτές τις εκλογές μπορούμε να πάμε ένα βήμα μπροστά.
ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ να Στηρίξετε αυτό που πραγματικά δίνει ελπίδα και προοπτική.
Να δώσετε δύναμη στη δική σας φωνή, στον δικό σας αγώνα!
Να δώσετε δύναμη στη λαϊκή πάλη και προοπτική
Να ανοίξουμε το δρόμο των ριζικών αλλαγών σε όφελος του λαού!
Να Δυναμώσετε τη Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Ικαρίας και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Στον δήμο Ικαρίας με επικεφαλής τον  Στέλιο Σταμούλο
Στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με επικεφαλής τον Στρατή  Κόρακα.